ABOUT ME

Vrijdag 4 juli 2008 klonk het startschot. Op een vrij moment van de Erasmus Universiteit, registreerde ik AvH Synergy bij de Kamer van Koophandel. Ik visualiseer de toekomst graag, zoals ik ook met deze stap al jaren had gedaan. Als men vroeg wat ik wilde worden, was het al jaren steevast: "Ondernemer". Als men vroeg in welke branche, maakte me dat niets uit, in alles ligt een kans en ik vind het bouwen van ieder bedrijf razend interessant.

 

Ik ben een enorme checklist bouwer (en afronder), een specialist op het gebied van business processen en een levensgenieter voor wat betreft kansen. Mijn brein blijkt complexe zaken in verteerbare stukjes om te kunnen zetten. Dit maakt lastige terminologie verdraaid eenvoudig voor ondernemers. Voornamelijk complexe financiële zaken werden daardoor vrijwel automatisch een speerpunt voor mijn klanten gedurende mijn eerste jaren met AvH Synergy. 

 

Hoewel ik mijn Master Entrepeneurship and New Business Venturing in 2009 afrondde, zette het ondernemerschap zich zonder twijfel voort. Mijn voorheen "kleine" klanten bleven zich ontwikkelen, evenals mijn klantportfolio an sich. Veel van hen verzochten mijn financiële expertise van administratief proces tot aan het inzichtelijk maken van een jaarrekening. Dit alles wilde ik uiteraard tot in perfectie leveren. Tot je op een zeker moment een muur voelt naderen. Ook wel "De muur van 24/7" genoemd. Tijd is gelimiteerd en hoe hard we ook wensen en werken, dit is een voldongen feit. En dan komt de dag dat er geen efficiëntieslag meer te maken is met de huidige (technologische) middelen. Je aandacht wordt een schaars goed en je moet gaan kiezen.

 

Op dit punt koos ik, hoe kan het ook anders, groei. Ik wilde nóg meer diepgang bereiken voor mijn klanten en voor mijzelf als ondernemer. Uitbreiding! Een vriendin vernam dit en toonde interesse. We hebben (toeval, echt waar) 9 mooie maanden gesproken over de praktische en strategische invulling hier van. Hallo, extra synergie en tweede lege agenda! Double up! De 1e werkdag van januari klonk ons startschot: tijd om te knallen. Of niet. Terwijl zij meer tijd nodig had om haar verleden gedag te zeggen en om te schakelen naar de ondernemende modus, ervoer ik een ongelofelijke drang om twee keer zo veel doelen en deadlines hoog te houden. Alleen.

 

Ik moest zaken de baas blijven. Mijn pro-actieve zelf blijven. De AvH Synergy reputatie hoog houden. De juiste stappen blijven nemen. Iedereen tevreden houden. Mijn bedrijf laten groeien. Maar ik kon het niet. IK KON HET NIET. De zomer volgde. In een vliegtuig naar Tokio, maakte ik een koester-de-juiste-klanten-lijst met trillende handen. Mijn hoofd was een puinhoop, mijn lichaam vertoonde nog ergere verschijnselen en een diep-gewortelde automatische piloot hield me op de been gedurende de werkweken. Mijn relatie vloog in een zwart gat, ik huilde mijn ogen uit mijn hoofd als ik naar een verjaardag moest en ik voelde me zo verschrikkelijk geleefd door de vele verplichtingen die mijn 24/7 inmiddels in zich had. Ik verloor mijn levendige geest, mijn grote onderscheidende kracht als adviseur. Het maakte me één van de machines op de werkvloer, in plaats van mijn krachtige zelf. Kracht? Ik was me er niet eens meer van bewust dat ik die had.

 

Het moest veranderen. Buigen of breken, of was ik al gebroken?

 

Dit was het allereerste moment in mijn leven dat ik vernietiging koos in plaats van synergie. Ver-schrik-ke-lijk. Ik moest gedag zeggen tegen de compagnon die haar eigen pad nam. Ik moest gedag zeggen tegen vele van mijn wonderlijke klanten. Op een dag kreeg ik van een vriend een visitekaartje. Hij ging naar een coach en ze zou zomaar ook iets voor mij kunnen zijn. Na een aantal weken van volledige ontkenning, ging ik naar een vrijblijvende intake. Ze was 'zomaar iets voor mij'. Ze maakte me aan het huilen en aan het lachen op hetzelfde moment. Ze liet me mijn echte ondernemende zelf (weer) vinden. Wie ben ik en wat wil ik in dit leven eigenlijk bereiken? En bovenal, hoe realiseer ik dit dan, op een duurzame (lees: jezelf-niet-slopen) manier?

Op dat moment, wilde ik vooralsnog helemaal niets meer. Alleen maar ontelbare uren slaap, in een hutje op de heide, met niemand die me lastig zou vallen. RUST, verder geen eisen. Vanaf de vlucht naar Tokio tot aan vandaag heb ik mijn volledige leven én bedrijf opnieuw opgebouwd. Dit voelde als een enorm verlies, zoveel kostbaar mooie jaren van ondernemerschap vlogen door mijn vingers. Ik had zo veel uur gespendeerd aan mijn loyale klantportfolio vol bijzondere ondernemers en *poef*, daar ging het. Welke ondernemer is er in vredesnaam zo gestoord? 

Inmiddels kan ik zeggen dat het eigenlijk het beste is wat me had kunnen overkomen. Ik realiseerde me namelijk dat het werken met cijfers en feiten (hallo, theoretische universiteiten) geweldig is, maar dat de mensen die deze resultaten neer zetten het verschil maken. Ik herhaal: de mens maakt het verschil.

Na vele verplichtingen van me af werpen en veel uren slaap, kreeg ik een klein vonkje energie terug. Dat was het startschot voor mijn tomeloze leergierigheid. Die was blijkbaar ook eindeloos veerkrachtig. Ik leerde alles wat ik maar kon over het lichaam, over de psyche en over het gedrag van mensen onderling. Hoe kon dit gebeuren en bovendien: hoe kon ik dit voorkomen voor andere ondernemers?

 

De afgelopen jaren heb ik vele duizenden uren neurologisch, psychologisch en systemisch gedrag bestudeerd en ondervonden. Mijn kennis blijft sindsdien exponentieel groeien. Vreemd genoeg, staat tot je 21e levensjaar je leven voornamelijk in het teken van 'leren'. Daarna heb je het volgens de maatschappij wel binnen. "Het wordt tijd om te gaan werken, jongeman." Zoals ik altijd al een beetje anders ben geweest, heb ik besloten te leren tot ik niet meer kan. Ik specialiseer me namelijk in de mens en zijn bedrijf, een oneindige leermogelijkheid. 

Inmiddels heb ik bijvoorbeeld ook geleerd te kunnen stoppen. Ik heb ontdekt dat zelfs ik los kan laten. Ik heb mijn focus en concentratie weer gevonden. Ik heb het grote genieten weer in me. En het werkt. Het werkt beter dan ooit, gezien mijn voldoening én mijn financiële resultaten. Ik heb de mooiste, groei-gerichte klanten en ze vinden me waardevoller dan ooit. Het kan dus samen, extreem afzien is geen vereiste voor een zinvol ondernemend leven met een mooie boterham op de plank.

Mijn diepgewortelde interesse in de ware ondernemer en het team wat hij/zij om zich heen verzameld, voelde als thuis komen. Ik heb altijd een deel gemist van het business plan. Terwijl ik aan succesvolle cijfermatige cirkel werkte, miste ik de allesomvattende ring: JOU. Dat is precies waarom ik nu op mijn best ben, door het beste uit mensen te halen. Mijn positieve energie is terug. En raad eens: het is sterker dan ooit. Ik heb veranderingen gerealiseerd, gesterkt door hele bijzondere hulp. Mocht jij ook wat kunnen gebruiken, laat me er voor je zijn. Het is niets voor ons om te leunen om anderen, maar is doorgaan op deze voet een optie? Ontwikkeling is een keuze.

AvH Synergy - Making a change

Wat is je grootse obstakel op dit moment? Of is het de kans van je leven?